Civil War 2.0

trump-winDe halve wereld ligt nog aan de zuurstof, maar vanmiddag stapt Donald Trump keurig het Witte Huis binnen voor thee met Obama. Twee termijnen Obama hebben ons zand in de ogen gestrooid over de staat van de V.S. Omdat we hem zo cool vinden, dachten we dat de V.S. ook een heel stuk cooler was geworden. Mis. Niks Change. En Hope vloog dinsdag het raam uit.

De V.S. is tot op het bot verdeeld en verscheurd. De race naar het Witte Huis heeft de wonden alleen maar dieper en bloederiger gemaakt. De verkiezingscampagne was van een duister allooi en zaaide haat in plaats van hoop. Zelfs voor Amerikaanse begrippen was dit heel heftig. In de tussentijd en als resultaat is de kloof tussen rijk en arm, tussen stad en platteland, tussen conservatief en liberaal  nog verder verwijd.

Dit was de Civil War2.0, de strijd tussen de rural counties en de metropolitan areas, in campagneoorlogstaal wel geduid als respectievelijk de betreurenswaardigen en de corrupte elite. En wij hier, veilig aan de andere kant van de plas, deden vrolijk mee in het bashen  van Trump en zijn gestoorde aanhang, de hillbillies, de gunslingers, en de homohaters, en wat waren we tevreden met onszelf en met Clinton die zo veel ervaring had en het glazen plafond eindelijk zou laten barsten.

The sneering response to Trump’s victory reveals exactly why he won’, zo schreef Brendan O’Neill in The Spectator. En niemand zag de winst van Trump aankomen. Volgens velen is dat nu juist omdat alle pollsters en de media geen goed zicht hebben op wat de helft van de Amerikanen drijft of dwars zit. Ook dat is verontrustend. Net als dat krakende tweepartijenstelsel dat dwingt tot polarisatie.

Het is in ieder geval einde tijdperk Bill en Hillary. Het is mooi geweest, als in genoeg is genoeg. Bill wordt niet de tuinman van het Witte Huis en Hillary niet de gedroomde eerste presidente. En wat dat nog veel pijnlijker maakt: ze is verslagen door een pussy grabber, een vrouwonvriendelijke, racistische narcist. Maar dat is democratie. Het volk heeft gesproken. Al heeft dat ook vele trekken van ‘It begins with F and ends with U..’.

God bless you en God bless the United States of America…

1 gedachte op “Civil War 2.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *