Een middelvinger naar 9/11

wtcone

Ik krijg het al een beetje benauwd op een trapleer, dus de uiteindelijke top van 541 meter van het One World Trade Center in New York zal voor mij wel een brug te hoog zijn, als je er al zou kunnen komen.

Ik doe het wel met de foto’s, thank you so much, met het masjestueuze panorama over de stad die zichzelf graag ziet als de hoofdstad van de Westerse beschaving. En juist New York en zijn twee WTC-torens waren die stralende septemberdag in 2001 een onweerstaanbaar doelwit.

Van twee op 9/11 naar nul naar straks  één World Trade Center, maar dan wel één die hoger is dan de vorige twee. One World Trade Center wordt 1.776 feet, een verwijzing naar het onafhankelijkheidsjaar van de V.S. Hoeveel symboliek heb je nodig? Het Onw World Trade Center is volgens sommigen niets meer of minder dan ‘een middelvinger naar 9/11.’

Het is een flinke middelvinger, een fallus van macht en lef en geloof in de wederopstanding. Als bezoeker kom je straks overigens niet tot – omgerekend – 541 meter, maar ‘slechts’ tot 417 meter, de hoogte – oh symboliek – van de oude WTC-torens. Hoog, hoger, hoogst, een ook graag gespeeld spel in de stad van groot, groter, grootst.

Mooie foto’s levert het zeker op, zoals deze kraanklimmers, -hangers en -tuimelaars, schatplichtig aan de klassieke foto’s uit 1932 van een bouwploeg op duizelingwekkende hoogte aan de lunch en aan het werk op en aan het RCA Building van het Rockefeller Centre. Mijn maag keert zich soepel als op commando. Oh ja, je kunt ook wonen in het nieuwe Trade Center. Appartementen beginnen bij $ 20 mljoen. Duur, duurder, duurst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *