Mamma mia

mamma.miaJe treft het niet als Italiaanse vrouw. Als je trouwt, krijg je bij je witte-paard-prins zijn moeder er gratis bij. En dat staat garant voor één grote bak ellende: dertig procent van de echtscheidingen in Italië wordt veroorzaakt door excessieve bemoeienis van de schoonmoeder. Klaar ben je.

Maar de vrouw hoeft deze kleffe moeder-zoon-verwurging niet langer meer te pikken. De Italiaanse Hoge Raad heeft beslist dat een blijvend te grote emotionele band tussen moeder en zoon reden kan zijn voor ontbinding van de huwelijkse staat. Kunnen die mannen daarna gelijk weer terug rennen naar hun moeder. Mamma mia.

Mammoni heten deze Italiaanse mannen die een pathologische afhankelijkheid van hun moeder houden. Het zit vast verankerd in vele Italiaanse genen. En het is een rare paradox met het grote machisme dat de Italiaanse heren zo gaarne demonstreren.  Eigenlijk houden ze toch het allermeest van mama.

Met een lodderoog neem ik wel eens een pizza-tvspotje waar waarin een man terugdroomt naar zijn jeugd en zijn wonderschone moeder die van die heerlijke pizza’s had, en dat niet alleen. Hij wordt wakker uit zijn droom en ziet zijn moeder dan op ware leeftijd. Het lijkt de liefde niet minder te maken. De liefde van de man gaat door de maag en rechtstreeks naar mama. Rare jongens, die Romeinen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *