An American in Hamburg

MostWantedOver de doden niets dan goeds, zeker niet als de dode Philip Seymour Hoffman heet, de Amerikaanse acteur die ruim een half jaar geleden en natuurlijk veel te jong overleed aan een overdosis heroïne. Hoffman is nu te zien in zijn laatste film, A Most Wanted Man, een geheime diensten-thriller van ‘onze’ Anton Corbijn.

Hoffman was een fenomenaal acteur en ook nu draagt hij A Most Wanted Man in grootse stijl op zijn doorgezakte schouders. Met de kennis van nu zou je zeggen dat Hoffman er behoorlijk slecht uitziet en zijn alocholinname en kettingrokerij is meer dan overmatig. Hij is de smoezelige loner in een geheime wereld vol bedrog en dubbelspel.

Het is overigens heel raar om de New Yorker Hoffman een Duitse geheim agent te zien spelen die natuurlijk wel gewoon Engels praat maar dan net met een heel klein toefje aanhangend Duitse dictie en accent. Je denkt toch steeds: wat doet die Amerikaan nu in Hamburg bij de Duitse geheime dienst?

Maar als je dat accepteert of negeert, dan is er een boeiende – niet fantastische – film die laat zien dat er geen waarheid is, dat moraal lastig te definiëren is, en dat iedereen iedereen bedriegt voor het eigen hogere doel. Corbijn legt er wat bruinige herfsttinten overheen en lijkt na twee starters – Control, The American – nu eindelijk echt regisseur in plaats van fotograaf met bewegende beelden.

Nog een leuke voetnoot: Robin Wright, Mrs. Underwood in House of Cards – speelt een double dealing FBI-agente. En op de soundtrack Down Man, een hit vuit 1969 van de Nederlandse formatie Brainbox, met Kaz Lux en Jan Akkerman. En op het eind van A Most Wanted Man is Hoffman – Günter Bachmann – die Down Man, gebruikt en bedrogen door collegadiensten’ en de Amerikanen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *