It’s a knockout

raging-bullDe beste film aller tijden? Wat een onmogelijke vraag. Toch weet ik dat op mijn lijstje van topfilms Raging Bull niet zou ontbreken. Robert de Niro speelt de rol van zijn leven in de opkomst en ondergang van de bokser Jake LaMotta. Het is één van de hoogtepunten in de zo vruchtbare samenwerking tussen De Niro en regisseur Martin Scorcese. De Niro won er in 1980 een Oscar mee en leverde fysiek ook een topprestatie door voor het tweede deel van zijn rol maar liefst 30 kilo aan te komen.

Jake LaMotta bestond echt. Nou ja, hij leeft volgens mij en wikipedia nog steeds. Maar Jake LaMotta was zijn vechtersnaam, zijn officiële voornaam was Giacobe. Hij was een kind van de Bronx. En als hij inderdaad nog leeft, dan is hij nu 94 jaar. Zijn hoogtepunt lag zo eind jaren ’40. ‘In the clearing stands a boxer, and a fighter by his trade.’ Hij was heel goed, maar bleef niet uit de handen van de Mafia en thuis sloeg hij net zo hard als in de ring. De doe-het-zelf-sloper.

Raging Bull zal niet de beste film aller tijden zijn (welke eigenlijk wel?), maar Scorcese en De Niro en ook Joe Pesci kwamen een heel eind in deze in prachtig zwart-wit gedraaide film. Het is heel bijzonder om de niet al te grote en tanige De Niro LaMotta van na het boksen te zien spelen, een puffy entertainer met foute grappen in verkeerde clubs. Wat een film. Mooi dat Canvas hem vanavond weer eens laat zien. Raging Bull is met recht een knockout. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.