Kijkt Allen

AllenGisteren was filmdag. Eerst was er War Dogs, een aardige schelmenfilm van de makers van The Hangover met de meest aanstekelijke lach ooit van zwaargewicht Jonah Hill. Later was er Café Society van filmveteraan en levende legende Woody Allen. Ik heb heel veel films van Allen gezien, maar hij heeft er zoveel gemaakt dat ik moet en mag bekennen dat ik er ook heel veel niet heb gezien.

Woody Allen is inmiddels 80 en kijkt in Café Society heerlijk terug naar zijn eigen jongste jaren die mooi samenvielen met de glorietijd van Hollywoord en de grote filmstudio’s. De film speelt zo net na zijn geboorte en is als tijdperk blijkbaar heel belangrijk voor de latere vorming en wording van de bewierookte regisseur. En misschien is Allen wel de wat houterige en sullige en wat wereldvreemde Bobby – mooie rol van Jesse Eisenberg – die vanuit New York naar zijn oom in Hollywood wordt gestuurd om iets van het vak en het leven te leren.

De film is beslist geen meesterwerk van de meester maar entertaint uitermate aangenaam, zeker door Eisenberg maar helemaal door de prachtige Kristen Stewart die ik eigenlijk alleen nog maar kende uit een door dochters geliefd vampierverhaal. Via een tragikomische driepersoonsverhouding komen Bobby en deze Vonnie er achter wie en wat ware liefde is, maar beiden nemen uiteindelijk genoegen met second best, niet omdat het moet, maar omdat het kan en zo beter uitkomt. Dat Bobby kiest voor een geliefde met dezelfde naam als zijn echte liefde, zegt waarschijnlijk veel, zo niet alles. Maar misschien leefden ze toch allemaal nog lang en gelukkig. 

1 gedachte op “Kijkt Allen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.