21.63

China Athletics WorldsWe hadden ooit Fanny Blankers-Koen, FBK, de vliegende huisvrouw uit Amsterdam. En Ellen van Langen in onverwachte triomf op de 800 meter in Barcelona in 1992. En verder mochten we blij zijn als er weer eens een Nederlandse atlete een limiet had gehaald en een serie overleefde. Maar deze week was er in Beijing Dafne Schippers met zilver en goud op de koniginnennummers van de sprint.

Schippers kan heel hard lopen. Voor haar gemiddelde sprintsnelheid zou ze in een woonwijk worden beboet. Haar komst uit het niets en haar grootse triomf zorgde direct voor achterdocht in de media. De stoïcijnse Utrechtse moest wel ergens high op zijn, want anders loop je als rookie niet 21.63, de vierde tijd ooit op de 200 meter. Het is het cynisme van de media in een cynische sportwereld die zelf stof genoeg geeft om iedereen verdacht te maken.

Opvallend ook was dat Schippers de enige blanke loopster was in een verder zwart deelnemersveld. In de tijd waarin ons land te klein is voor de burgeroorlog die Zwarte Piet heet, pas ik wel op hier verder iets over te zeggen. Minister Asscher werd als Jood al zwartgemaakt en kreeg de ergste verwijten en bedreigingen voor zijn genuanceerdheid. Elders op facebook werd gesproken over nieuwe decembermoorden. Letterlijk oneindig laagland.

Ik kreeg kippenvel kijkend naar de 200 meter. Naar DS die zo soeverein loopt dat het geen moeite lijkt te kosten. Dan ben je volgens mij een echte grote. Volgens Gijp gisteravond zou er deze eeuw geen betere atlete meer langs rennen dan Dafne Schippers. Het lijkt me een wat boude uitspraak. Aan de andere kant: we hebben na FBK toch ook 67 jaar moeten wachten op DS. Zo gek is die Gijp misschien dus niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.