Een grote Griekse komedie

Cruyff.tvOver de zieken niets dan goeds, maar onder de vlag van een ‘fluwelen revolutie’ heeft Johan Cruyff de afgelopen jaren van ‘zijn’ Ajax een verscheurde voetbalclub gemaakt. Ajax is een beursgenoteerd bedrijf van kampen, kongsi’s, achterklap, opportunisme, haat en nijd dat aangestuurd wordt via de kolommen van de Telegraaf.

En het mooiste is: het zogenaamde Plan Cruyff dat het grote Ajax weer moet doen herleven blijkt volgens Cruyff zelf helemaal niet te bestaan. Het Plan Cruyff is dus een zeepbel, een idee-fixe, een waanidee van een meesterintrigant en splijtzwam, twee A4-tjes gebakken lucht van pillenkoning Tscheu La Ling.

En op basis van dat niet bestaande plan zwalkt Ajax over het voetbalveld. Worden vetes uitgevochten. Rollen koppen. Is Ajax bestuurlijk stuurloos, want hopeloos verdeeld in voor en tegen Johan. Wie niet voor mij is, is tegen mij. Het is te triest om je rot te lachen. Maar wat een farce. Of hoe een voormalige voetbalgrootmacht zich laat gijzelen door een clubicoon.

Cruyff weet hoe je het spel speelt. Hij doet het al 40 jaar. Je zet je af tegen de hoge heren, de bobo’s, dan krijg je de supporters achter je. Maar je neemt natuurlijk niet zelf verantwoordelijkheid. Stel je voor. Dan kun je beschadigd raken. Nooit stak nummer 14 echt zijn handen uit. Niet naar Ajax, niet naar Oranje, maar heerlijk vanaf de zijlijn bleef hij kritiek spuien, messen slijpen en orakelen over een fluwelen revolutie. Marco van Basten verwoordde het pas prachtig: ‘Het Plan Cruyff is één grote komedie, de Fabeltjeskrant.’ Zo, die zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *