Fredje T.

Ik leerde vroeger dat ‘..het recht zijn loop moet hebben..,’ maar daar wordt in onze hijgerige tijd steeds vaker een loopje mee genomen, ook door hen die beter zouden moeten weten en daar zelfs voor zijn aangesteld, zoals staatssecretaris van justitie Fred ‘crime fighter’ Teeven.

Het begon maandagnacht in het Brabantse Diessen. Een inbreker op jacht naar kostbare siervogels raakte in gevecht met de bewoners, raakte bewusteloos, en overleed. Triest. Stom. Zeker. Maar volgens Teeven was het ‘..het risico van het vak.’ Op dievenjacht naar een geelstaartara kun je dus worden doodgeslagen. Dat kan dus. Dat blijkt. Maar sprak Fredje Teeven niet een beetje heel erg voor zijn beurt?

Het recht had zijn loop nog helemaal niet genomen. De recherche was nog aan het uitzoeken wat er exact was gebeurd. Dan is het niet handig dat de staatssecretaris vast een voorschot neemt op het werk van het OM door te verklaren dat het ‘..goed is dat de bewoners niet zijn aangehouden. Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn.’

Als voormalig officier van Justitie weet Teeven best hoe het zit en moet. Hij weet best dat je je mag verweren, dat er iets als noodweer is, maar dat je ook geen excessief geweld mag gebruiken, en dat het altijd nog aan de rechter is om een oordeel te vellen. Maar Teeven heeft een andere agenda. De VVD-agenda. En op die agenda staat dat de VVD ‘..meeleeft met slachtoffers, niet met daders.’ In de verkiezingscampagne kon de demissionair premier het er niet vaak genoeg inrammen.

Het is die toon van quasi-flink middenstandsgemekker, de beuk erin, genoeg is genoeg, en oog-om-oog die het nu zo goed lijkt te doen in ons land. Roept u maar, nadenken kan – zonodig – altijd nog.

Ik verdenk Fred Teeven ervan dat hij bewust olie op het vuur gooit, verdachte Fredje T., dus. Het risico van zijn vak is dat de Tweede Kamer hem nu op de vingers tikt en terecht wijst. Van Teeven hoeven we immers niet mee te leven met daders. En ik – nu ook roepend voor mijn beurt – vind dat Teeven dat in dit geval echt is. Wordt vervolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *