Spaanders

Steve McLaren, coach van FC Twente

Waar gevoetbald wordt, vallen spaanders. In Het Parool geeft journalist, scribent en voetballiefhebber Henk Spaan punten aan voetballers en trainers die – good or bad – in de spotlichten van Spaans aandacht en alziende oog staan.De stukjes van Spaan in Het Parool zijn niet zelden parels, goed en vlot gepend, niet langer dan nodig, en mooi schiftend tussen echte sterren en koene helden en de losers, lastpakken en lafbekken die niet zelden de overhand hebben.Vandaag was er een 3 voor Steve McLaren, de coach van FC Twente, en een 3 is een cijfer dat de niet zelden superkritische en zeer spitse Spaan toch zelden geeft. Spaan wreef de Brit weinig fijntjes in hoe angstig hij zich met zijn Tukkers zaterdagavond bij Ajax in de Arena had ingegraven als ‘zandhaasjes.’

‘Gebogen slopen de grolschbeugels over het gras, als oude vrouwtjes achter hun rollator.’ Daar zit geen woord Frans bij. McLaren was als Brits bondscoach wel wat gewend, maar hier worden toch in zo’n 150 woorden spaanders van hem gemaakt. Thank you, and goodbye.

Lekker belangrijk, hoor ik u mompelen. Inderdaad. Voetbal is toch de belangrijkste en meest populaire onzin op aarde. En, laten we wel zijn, voetbal – en vele andere sporten – krijgt steeds meer literaire waarde en aandacht, de stapel boeken groeit, met Engeland als lichtend voorbeeld hoe je serieus of humoristisch of soms beide boekenkasten vol kunt schrijven over ‘het spelletje.

Op dezelfde pagina in Het Parool waar Henk spaanders maakt van McLaren, ook een stuk over het boek ‘Willem gaat diep’, een bundeling van tien gesprekken met Willem van Hanegem, ‘De Kromme’, die vindt dat alles vroeger beter was, en daar is – als je beperkt kijkt en je eigen successen als maat neemt -, best wat voor te zeggen.

Jammer dat die nostalgische kijk bij Van Hanegem altijd iets zuurs en wrokkigs meekrijgt, de rancuneuze oude zeur die – als ze hem maar zouden vragen – wel zou weten als het moet, lekker net als vroeger, lekker ballen. Maar ja, wie zit er nog op Willem van Hanegem te wachten, behalve als columnist in AD?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *