Stekkerdoos

Woordgrappen genoeg. Komt door haar achternaam. Opgesapt. Weggesapt. Tsja. Maar dan kan stekkerdoos ook. Want de drie zaken die steeds genoemd worden bij en rond de val van Jolande Sap zijn Tofik Dibi (wie?), het Kunduz-accoord, en de truc met de stekker en de doos die Sap voordeed aan Geert Wilders.

Dat is dan wat mensen herinneren. Dat heet beeldvorming. En daar heeft Jolande Sap de hele tijd tegen moeten vechten. Ze is nooit uit de schaduw gekomen van Femke Halsema, en die kon dat niet beter illustreren dan op de dag voor de verkiezingen pontificaal bij Pauw & Witteman de GroenLinksleidster te spelen.

Raar clubje natuurlijk, dat GroenLinks. Altijd geweest, en zal het altijd blijven, hoe kort of lang dat nog mag duren. Het bijzondere huwelijk van communisten, pacifisten en radicale christenen, die eigenlijk weinig meer binding hadden dat dat zij tot het linkse blok behoorden en iets wilden veranderen in de samenleving en ver daarbuiten.

De grote doorbraak is er nooit gekomen. Halsema kwam een eind met het sturen van de partij richting regereingsverantwoordelijkheid. Daar paste een gematigder toon en realistischer beeld van kracht en tegenmacht bij. Maar het lukte niet. En nu gaat het helemaal mis.

Jolande Sap is niet het probleem, maar ze is ook niet het antwoord. Ze heeft het best aardig gedaan, maar nooit beter dan je mocht verwachten. Een beetje kleurloze middenmotor, die ook nog eens – en deels wel daardoor – last had van haar eigen partij, van de machten, krachten en krochten die daar zelden rusten. En ja, van 10 naar 4 zetels overleeft echt niemand, hoe graag je ook wilt en denkt dat het beter kan.

Nu is de stekker eruit bij Jolande Sap, maar de ellende gaat veel verder. De geur die van GroenLinks afkomt is die van verraad, messen trekken, vijfde colonnes en ongure machtspolitici. Een fors percentage van het niet zo forse aantal GroenLinks-stemmers zou nu een andere keuze maken.

En nu? Wie het weet, die mag het zeggen. Ik zou in ieder geval mijn eigen naam eens goed gaan schrijven. Dus Groen niet rood maar groen, en Links niet rechts zetten, maar links. Scheelt een hoop verwarring..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *