Vorstelijk verval

Ik heb te doen met onze vorstin. Beatrix zit in de hoek waar de klappen vallen. In haar herfsttij lijkt de macht die zij had of kreeg toegedacht als langzaam zand door haar handen te sijpelen. Vorstelijk verval.

Beatrix is kwetsbaar, en dat ruiken ze ook op het Binnenhof. Op een achternamiddag werd de koningin uit de kabinetsformatie gefietst, omdat haar rol niet transparant was en gewoon niet meer van deze tijd. Puh. Zal wel. Lekker belangrijk, denk je dan. En dat is het natuurlijk wel. Het laatste stukje echte macht – of noem het sturende invloed – van ons Koningshuis is nu verdwenen.

Wat rest is symboliek, samenbindendheid en decorum, maar dat laatste tocht ook wat weg. Kwetsbaarheid en verlies aan decorum komen mooi samen in het portret dat de Belg Luc Tuymans maakte van onze vorstin in bijna ruste. Het heet mooi H.M., en het hing op Beatrix te wachten in het nieuwe Stedelijk Museum dat zij gisteren mocht openen.

In de oudbouw met badkuip kreeg Beatrix een spiegel voorgehouden, een spiegel die een sterke vrouw laat zien die zich in haar nadagen afgedankt en alleen zal voelen, het gemis van haar man en haar zoon voelt en valt zwaar, en de zagers aan haar stoelpoten doen meer dan symbolisch sloopwerk.

Ik ben een republikein, maar niet erg fanatiek. Als we een vorstenhuis en een constitutionele monarchie willen, ga je gang. Zeur dan ook niet dat het wat kost, en geef het Oranjehuis iets meer te doen dan Prinsjesdag, de Dam op 4 mei, en het hoekhappen en zaklopen op 30 april.

Gisteren kwam onze vorstin in de republiek Amsterdam het Stedelijk Museum 2.0 openen en kwam zichzelf tegen. Iets zegt mij dat zij heel goed naar zichzelf kan kijken en een helder beeld heeft van zichzelf, haar rol en positie. Of iedereen dat om haar heen ook zo heeft, waag ik zomaar te betwijfelen.

Het vorstelijk verval van onze koningin is een natuurlijk proces, daar had de Tweede Kamer geen extra duwtje hoeven geven. En straks komen de politieke haantjes triomfantelijk naar buiten en roepen dat de formatie toch maar mooi met een dag of drie is versneld. Tel uit je winst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.