Yesterday

GeorgeMartinVolgens velen was George Martin de vijfde Beatle, maar er waren en zijn meer gegadigden voor de titel. Pete Best, bijvoorbeeld, de drummer die werd vervangen door Richard Starkey die wij weer beter leerden kennen als Ringo Starr. En dan was er de Duitse bassist bassist en ontwerper Klaus Voorman en natuurlijk manager Brian Epstein die van de vier Liverpoolse schoffies graag een frisse boy band wilde maken.

Paul McCartney noemde Martin niet alleen de vijde Beatle maar ook zijn tweede vader, en daar kunnen de anderen dan toch niet tegenop. En Martin was natuurlijk de grote kracht achter het eigen en eigenzinnige geluid van The Fab Four dat in een jaar of vijf ontwikkelde van Love Me Do tot Strawberry Fields Forever, muziek die zovele jaren later nog steeds staat als een enorm huis. Niet voor niets worden The Beatles door zeer velen beschouwd als de beste band uit de popgeschiedenis.

George Martin werd 90 jaar, net zo oud als mijn vader zou zijn als hij nog leefde, en hij overleed eerder deze week een dag voor de jaardag van mijn moeder. Het is inmiddels heel erg Yesterday, maar ik weet nog dat ik als kleine kortebroeker met hen in Schiedam naar de bioscoopfilm Help! ging, en waarschijnlijk keken mijn ouders net zo naar die rare Beatles als ik nu naar kijk naar Florida of The Weekend of wat er ook op de i-pad tijdens het avondeten voorbij komt aan muzikale dochtersinbreng.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *