Van God los

GodIk kon mijn ogen niet geloven. Maar het stond er echt. Op een bord. In een evangelisch winkeltje in Weesp. ‘Dit jaar wordt mede mogelijk gemaakt door God.’ Wauw. Dan heb je me wel even. Want ik was ooit groot gegroeid op scholen met den bijbel en met een almachtige Vader. Over bergen en in dalen, ja overal is God. Zo zat dat.

Maar wij willen geen permanente toezichthouder meer. Geen CEO die het al bestiert en die gaat over hemel en aarde en leven en dood. Die God heeft een stapje terug gedaan. Meer empatisch. Bescheidener. Menselijker, misschien. In zijn nieuwe rol wilde hij ons laten weten dat wij nu ook zelf invloed hebben op ons leven. God is nu een soort sponsor van ons bestaan. Dat zal wennen worden voor beide partijen.

God is dood riepen we, maar wat hebben we ons vergist. God heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Een nieuwe Vader die vol liefde en interesse is, maar niet meer dicteert hoe het moet. God is niet meer de master of time, hij maakt dit ondermaanse circus slechts mede mogelijk, bijna zoals de vriendenloterij Studio Sport supportert. Ik moet nog zien of het gaat werken. We waren net van God los en nu komt hij met deze sympathiek ogende nederigheid. Het lijkt wel het werk van de duivel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.