Wim-Wim-situatie

WimWim gaat weg. Na acht jaar Wim Pijbes aan het bewind, mag het Rijks Museum (let op de spatie) op zoek naar een nieuwe dag- en nachtwacht van onze Gouden Eeuwse topkunst. Het speculeren is begonnen en de namenlijstjes gaan driftig rond. Wie wordt de nieuwe Wim?

Pijbes kwam, zag en overwon en maakte van het jaren gesloten Rijks een uiterst succesvolle kunsthal waar zelfs Barack Obama wel even langs wilde komen. Major League, dus, en dat is Wim Pijbes ook geworden met de daarbij behorende vraag wie of wat er nu belangrijker was: de collectie of vaandeldrager. Ik hou het op een gelijkspel. Een Wim-Wim-situatie.

Ook ik mompelde wel eens dat iedereen na zo’n lange sluiting en zo’n topcollectie van het Rijks wel een succes kon maken, maar ik neem die gemompelde woorden graag terug. Pietje Bell Pijbes – een verwijzing naar zijn voorkeur om in Rotterdam te blijven wonen omdat aan dat Amsterdam van alles niet deugde – verdient lof, en over die fietsonderdoorgang hebben we het gewoon niet meer.

‘Een nieuwe Wim, een nieuwe koers?’ was een rare kop in het zaterdagse Parool. Natuurlijk komt er geen nieuwe Wim. Misschien wel een Taco. Of een Axel. Of gewoon een vrouw. Wie dan ook, hij of zij mag gaan nadenken over hoe verder. Het is zedker tijd voor een tweede Rijks, de depots puilen uit, en een nieuw museum kan mooi helpen aan de zo gewenste spreiding in de stad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.