Van Aken tot Ctesiphon

Loftrompetten en klaroengeschal dit weekend in Boeken. van de Volkskrant voor Jan van Aken en zijn historische roman De Afvallige. Van Aken maakt volgens interviewster Aleid Truijens van de nadagen van het Romeinse Rijk ‘..een levend heden’ en Bert Wagendorp jubelt een recensie met vijf sterren. Een perfect boekenweekgeschenk, zou ik zeggen. Krijg je er gratis een Verrekijker bij. Handig.

Geschiedenis saai? Vergeet het maar. Maar dan moet je het in een historische roman vooral niet over geschedenis hebben, stelt Van Aken, die met zo’n achternaam natuurlijk wel iets met Romeinen moet hebben. Die Romeinen lopen in De Afvallige op hun laatste benen, met Goten en Hunnen dreigend aan de grenzen. En dan wordt ook keizer Julianus bij de Perzische hoofdstad Ctesiphon dodelijk verwond door een speer.

Wagendorp vindt Van Aken een begaafde verteller, een echte liefhebber die een onbekend tijdperk kleurt met huiveringwekkende gebeurtenissen en die je meeneemt door onbekende streken en landstreken. Want zo zit je met een stel schismatici in een schijthuis in Constantinopel, en zo verorbert iemand met smaak zijn eigen gebraden kloten. Zo’n boek mag wel 600 pagina’s duren, lijkt mij.

Zo leren we veel over de wereld van zo’n 16,5 eeuwen terug, en leren we over Jan van Aken dat hij werd geboren in het nu niet meer bestaande Herwen-en-Aerdt, randje Gelderland en Duitse grens, en dat er nog een Jan van Aken was, in Den Bosch, in de vijftiende eeuw, schilder, restaurateur en ontwerper, en de opa van de wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Misschien iets voor Jan van Aken…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *