Van God los

SpotlightHet was – veelzeggend – een klein berichtje in de marge van Het Parool, de constatering dat het geloof een steeds kleinere rol speelt in Nederland. Slechts (of toch nog?) 14% van de Nederlanders gelooft in God, ruim 80% komt niet of nooit meer in een kerk. En ook het geloof zelf holt uit. Nog maar 13% van de katholieken gelooft in de hemel, en minder dan de helft ziet Jezus nog als zoon van. Nederland is dus echt van God los.

1 op de 4 Nederlanders geeft aan atheïst te zijn, door velen verward en ten onrechte gelabeld als ongelovigen, iets waar in veel landen onprettige straffen op staan. Ik ben als klein kind gedoopt, maar geloof niet in God of ander opperwezen en kerken doe ik slechts aan op stedentrip of vakantiereis, gefascineerd door de imponerende Middeleeuwse bouwwoede om maar dicht bij God en de hemel te komen. Het is raar om je voor te stellen dat je gedachten nu toen goed waren voor de brandstapel.

En nu het toch over het geloof (of het gebrek daaraan) gaat: ik zag gisteren de Oscar-winnende film Spotlight. Die Oscar lijkt mij wat overdreven, maar de film is een krachtige, bijna ouderwetse journalistieke zoektocht van het Spotlightteam van The Boston Globe naar kindermisbruik in en om Boston begin deze eeuw en de machtige doofpotten van de katholieke kerk. Ook heel erg van God los en de veel te hoge prijs die heel veel kinderen levenslang moesten betalen voor het geperverteerde celibaat, de aanklevende uitwassen en het systematisch afdekken ervan. Amen.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.