Voer voor psychologen

Diederik Stapel is als fraudeur nu veel beroemder dan als sociaal-psychologisch wetenschapper. Zo bekeken heeft zijn ontmaskering hem geen windeieren gelegd. Vandaag was hij zelfs exclusief bij NOS-Journaal en Journaal 24 om een net 2 minuten durende verklaring van “verdriet, schaamte en zelfverwijt’ op de natie los te laten.

Het was een mooi zinnetje, “de waarheid was beter afgeweest zonder mij.” Dat is toch wel een pareltje in een verder wat zouteloos en flauw opgediend A4-tje van spijt en hoop dat iedereen zijn leven weer kan herpakken, of zoiets. Oh ja, en er komt een boekje over het afgelopen jaar en hoe Stapel met zichzelve en zijn kwelgeest – zijn imaginaire dark side – in het reine moet komen.

Reaguurder Henk op Telegraaf.nl hapte heerlijk op het uitzicht van een boekje van Stapel: “de autobiografie van Pinokkio.” Briljant. Want waarom zouden we de inhoud van dat nieuwe boekje van Stapel moeten geloven nu net onomstotelijk is gebleken dat hij niet te vertrouwen is en alles bij elkaar jokt en jongleert?

De schade is groot, de ellende ook, en de redding nog niet nabij. Als je toch niet veel verder komt dan dat je alles hebt aangericht om “anderen te plezieren en te helpen,” dan laat je je eigen belang en benefits, positie en status wel heel erg buiten het verhaal, en is het toch eigenlijk alsof die anderen jou zo nodig hadden en je de mensheid en de wetenschappelijke wereld een grote dienst bewees. Messias Stapel. Brrr.

Nog veel meer brrrr is neuroloog Ernst Jansen Steur die massaal verkeerde diagnoses stelde, mensen onnodig opereerde of aan zware medicijnen ‘hielp’, en patiënten op ontrechte gronden tot wanhoop of zelfs zelfmoord dreef. Deze psychopaat moet zich voor de rechter verantwoorden.

Zijn advocaat gaf al aan dat justitie “…veel te laat heeft ingegrepen,” dat wat je ook steeds in de zaak-Stapel hoorde. Hij kon te lang zijn gang gaan. Vast. Maar het begint wel ergens. Bij de man zelve. Bij de mannen zelf. Bij de jokeebrok en de kwakzalver, de vervalser en de dokter des doods. Beiden lijken me smakelijk voer voor psychologen. En de laatste rijp voor tbs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *