Ashes to Ashes

Ziggy2Er gaat niets boven Groningen. Dat blijkt maar weer. Het Groninger Museum huist de bejubelde tentoonstelling uit Londen David Bowie is en daar zal het de komende weken alleen maar harder storm gaan lopen nu Bowie als zijn eigen Major Tom in een oneindig zwart gat is verdwenen. Ashes to Ashes.

Er gaat niets boven Bowie, zullen vandaag velen zeggen. Over de doden niets dan goeds en glorieus. En Bowie was natuurlijk een grote. Master of all styles, Een muzikale kameleon en wonderdokter die speelde met persoonlijkheden en images en velen vaak voorbleef. Mijn muziek was het niet altijd, maar je moet wel deaf, dumb and blind zijn om zijn grootheid en belang niet te zien.

David Robert Jones uit Brixton is niet meer. Na 69 jaar en 3 dagen, een muzikale carrière van bijna een halve eeuw, en het afscheidsalbum Black Star is Major Tom niet meer. In het boek All the Madmen van Clinton Heylin ben ik net aan het lezen over zijn eerste jaren en het zoeken naar een stem, een persoonlijkheid, een eigen geluid en het spelen met meerdere werelden.

Het meest gefascineerd was ik als nieuwsgierige jongeling door zijn androgyne creatie Ziggy Stardust en zijn spinnen van Mars, en ik verslond de Britse muziekbladen. Ziggy was een shock in 1972, net als de slangen en de guillotine van Alice ‘Mr Nice Guy’ Cooper en de blow jobs in Walk on the Wild Side van Lou Reed. Wat een tijd, en wat een waanzinnig album en circus was Ziggy, ontsproten aan het brein van een ware Starman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.