God Only Knows

PetSoundsGisteren was ons konijn jarig. Zes alweer. Mooie leeftijd voor een langoor. Geluid maakt onze Sabien bijna niet. Alleen als ze zich bedreigd voelt, dan stampt ze, en dat kan ze heel hard. Daar komt dus die konijnennaam Stampertje uit Bambi vandaan. Maar zo stil als een konijn is, zo hard kunnen honden blaffen.

Dat merkte Beach Boys-zanger Mike Love toen hij terugkwam van tournee en Brian Wilson hem de banden liet horen van wat het album Pet Sounds (huisdierengeluiden) zou worden. Naast plastic flessen, bestek en fietsbellen, hoorde Love blaffende honden. “Voor wie is deze shit bestemd?”, zo zou Love gevraagd hebben. “Voor hondenoren?”

Dat was in 1966, en Pet Sounds van The Beach Boys is een halve eeuw later niets meer of minder dan a stroke of genius van Brian Wilson die het album zo ongeveer in zijn eentje componeerde en volspeelde. Volgens Rolling Stone is het album de nummer 2 in de Top 500 of Greatest Albums of All Time. Het moet in die lange lijst alleen Sgt. Pepper van The Beatles voor zich dulden. Maar The Beatles lieten zich voor hun magnum opus juist inspireren door Pet Sounds. Dat dan weer wel.

Het begon in 1961 als surfbandje in Californië, de broers Wilson en wat vrienden uit de buurt. Lekker scheuren naar het strand, surfen, achter de meiden aan. Maar dankzij genius Brian Wilson werden The Beach Boys een serieuze band die een gigantische lijst hits op haar naam heeft staan en enkele van de mooiste kroonjuwelen uit de popgeschiedenis. God Only Knows waar die Wilson het allemaal vandaan haalde. Het klinkt na zovele jaren nog steeds goddelijk. Jammer van die hoes van Pet Sounds. The Beach Boys op een geitenboerderij. Lulliger kan niet. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.