Net als toen

KinksHet was voor The Kinks exact 50 jaar geleden net zo een mooie zonnige middag als nu. Een halve eeuw terug kwam hun ‘Sunny Afternoon’ uit, een enorme hit uit de pen van voorman Ray Davies. Titel, tempo en toon doen denken dat ‘Sunny Afternoon’ een heerlijk zomers wijsje is à la het latere ‘In the Summertime’ van Mungo Jerry. Maar zoals zo vaak bij Ray Davies is het de schone schijn die bedriegt.

De hoofdpersoon in ‘Sunny Afternoon’ wil niets liever dan lekker onderuit in de zon, maar om onopgehelderde redenen heeft de belastingdienst al zijn geld ingepikt. En tot overmaat van ramp is zijn vriendin er met zijn auto vandoor en terug naar papa en mama en vertelt daar haar ‘tales of drunkenness and cruelty.’ Dat klinkt niet echt gezellig op zo’n zonovergoten middag.  

Ook niet zo heel gezellig was het in ‘Net als toen’ waar Corry Brokken in 1957 het Eurovisiesongfestival mee wist te winnen. In het winnende liedje vraagt vrouw aan man of hij nog wel van haar houdt, ze wil graag terug naar toen, ‘..dan wordt de wereld weer net als vroeger. Een sprookjesland.’ Het lijkt niet te gaan gebeuren. Deze week overleed deze grootmoeder van Douwe Bob die in de jaren ’50 Nederland maar liefst drie maal vertegenwoordigde bij het Eurovisiesongfestival. Dat waren nog eens tijden.

Net als toen was ook het thema rond onze Kiki Bertens die op Roland Garros flikte wat geen enkele andere Nederlandse tennisster lukte: de halve finale halen. Toen moest Manon Bollegraf naar de studio komen om uit te leggen hoe zij ooit de kwartfinale in Parijs haalde en natuurlijk viel ook de naam van Betty Stöve, winnares op Wimbledon in 1977. Nederland had weer iets om trots op te zijn, en de oudjes illustreerden maar al te goed hoe zeldzaam tennissucces voor Nederland is. We hebben een nieuwe heldin om in onze armen te sluiten. ‘Don’t Go Breaking My Heart,’ Kiki.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *