Schaamteloos gedrocht

BoleroHet was een berichtje in de marge van de kunstpagina’s. Na 78 jaar en 120 dagen is het auteursrecht op de Boléro van Maurice Ravel verstreken. Ravels compositie kan nu door elk orkest ter wereld vrij van rechten worden gespeeld. Die financiële aanmoediging lijkt nauwelijks nodig. Boléro is één van de meest gespeelde klassieke muziekstukken. Ook André Rieu heeft het op het repertoire.

Maurice Ravel wordt beschouwd als één van de belangrijkste componisten van de eerste helft van de 20e eeuw. Ravel was een Fransman met Zwitsers-Baskische roots. Hij componeerde, dirigeerde en speelde piano. Ravel schreef veel voor ballet. Bolero componeerde hij in 1928 voor de Russicshe actrice en danseres Ida Rubinstein.  

Ravel was niet erg te spreken over zijn enorme hit. Hij vond zijn compositie ‘het meest schaamteloze gedrocht dat ooit in de geschiedenis van de muziek is doorgedrongen.’ Maar dat was niet zo vreemd. Ravel was altijd bijzonder kritisch op en over zijn werk. Vele anderen waren het niet met hem eens. Frank Zappa hield enorm van Boléro en speelde het – in bewerkte vorm – op zijn wereldtournee in 1988.

Wat niet hielp voor de beeldvorming van Boléro was dat het overal en door iedereen werd gespeeld. Mij kwam het ook de oren uit. Het werd in 1984 ook nog de muziek voor een film met de gelijknamige titel waarin actrice Bo Derek zonder bovenstuk een uur of anderhalf op zoek gaat naar de man die haar van haar maagdelijkheid mag beroven. 

Niet zozeer door die flutfilm maar door de muzikale structuur en het repetitieve karakter van Boléro wordt het muziekstuk door velen gevoeld als de ideale begeleiding bij geslachtsgemeenschap. Ravel zo het zo niet hebben bedoeld, vermoed ik. Maar zo gaat dat. En nu kan iedereen die Boléro ook nog gratis spelen. Mooi toch?

2 gedachten over “Schaamteloos gedrocht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.