Blijven barbecueën

Vijf maanden geleden waren er verkiezingen. Een kabinet is nog niet in zicht. Lang ging het over het liegen van Rutte, de heersende bestuurscultuur en over macht en tegenmacht, een soort groepstherapie zonder helder doel en inmiddels vervaagd in een lang reces.

Maandag komen Rutte en Kaag met een paar A4-tjes bij  Mariëtte Hamer op de koffie. Deze houtkoolschetsen van een nieuw kabinet zullen opnieuw helder maken dat er weinig gemeenschappelijks te bedenken is, en dat in een tijd waarin geschreeuwd wordt om optreden in plaats van aftreden.

De wereld staat in brand, maar de vierkante kilometer Binnenhof is in verbouwing en diepe rust met zichzelf bezig, loerend, wie-met-wie, en wachtend op een kans om mee te regeren, want dat lijkt het grootste doel. Sommigen mogen het geruststellend vinden dat er blijkbaar niet acuut een missionair kabinet nodig is, anderen vinden het verontrustend dat het niemand deert dat er geen kabinet is met drive en ambitie om de grote problemen die iedereen raken het hoofd te bieden.

Maar ja, wat wil je met een premier die vindt dat we niet moeten doorslaan met het klimaat, want ‘we moeten lekker kunnen blijven barbecueën.’ Hoe durf je. Zoveel leeghoofdig onbenul, doortrapte slechtheid, zoveel achterbannetje bedienen, wat een kleingeestigheid en wat een vreselijke gedachte dat dit denken opnieuw leidend wordt in een nieuw kabinet, zo dat er de komende maanden toch nog een keertje komt.

3 gedachten over “Blijven barbecueën

  1. Het lijkt erop dat de formatie 4 jaar in beslag gaat nemen – gevolgd door slechts een korte taakstraf die we gemakshalve “regeren en vooruitzien” noemen.

  2. Heel eerlijk: ik ben verbijsterd hoe onze regering functioneert!
    Er is genoeg kwaliteit te over in ons land om dat beter te doen, maar natuurlijk niet als éénling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.