De Dag des Oordeels

BordFreek de Jonge grapte ooit: “het niveau daalt, de stemming stijgt.” Hij had het zomaar over vandaag en de verkiezingen voor Provinciale Staten en ‘uw’ waterschap kunnen hebben. Ik ben misschien een oude brombeer aan het worden, maar wat een niveau, of beter: wat een gebrek daaraan. En waar stemmen we eigenlijk voor? Waterschappen die slechts als claim hebben dat ze al sinds 1283 democratisch worden bestuurd? Lekker actueel. En die Provinciale Staten. Weet iemand wat die doen?

Het is de Dag des Oordeels. We mogen stemmen, maar het gaat nergens over. Dat vertaalt zich ook in de campagnes en de bijbehorende leuzen, slogans en andere kretologie. Het is van een nauwelijks verwerkbare leegte en lelijkheid. Nu vooruit. Reken af. Gewoon CDA. Houdt koers. Vooruit. Herstel. Brabant blijft Brabant. Genoeg is genoeg. En niet te vergeten: water belangrijk! En: PvdA gaat werken voor Utrecht. Het is een willekeurige greep uit bakken vol droefheid. Ik krijg er spontaan huilbuien van.

Maar er is toch nog iets politieks. De oude getrapte verkiezingen voor de Eerste Kamer, onze part-time-senaat die velen ook liever kwijt dan rijk zijn. Waterschappen, provincies, een senaat vol politieke lobbyisten: het is geen prettig beeld van onze democratie en participatie anno 2015. Het walmt naar gisteren, naar brak water, naar een amechtige democratie. En wij maar denken dat we invloed hebben. Het enige dat we doen is het ingeslapen bestel legitimeren. In ‘mijn’ waterschap is het campagnebeeld een eend met een stempotlood in zijn snavel. Do I need to say more?

De mannetjes uit Den Haag deden weer hun plas dezer dagen. Er werden er zelfs twee in een vechtkooi gestopt. Het ging over een oehoe en een wolf, en de een wilde vooruit en de ander vond genoeg genoeg. Rutte vindt dit een gaaf land en wil koers houden, het kabinet moet door want is nog niet klaar (wie wel?), en hoeveel moet Samsom verliezen om pootje gelicht te worden. Dan was er nog iets met de SGP en overspel en ik begreep dat het kabinet mocht blijven zitten maar dan met ander beleid of zo. Al googlend kwam ik een mooie postertekst tegen: ‘you can’t fix stupid, but you can vote them out.’ Was het maar waar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *