Grijs gebied

AppleAangezien het voorlopig de laatste kans was om de – ook al omstreden – Gouden Koets te zien, ging ik gisteren maar eens even goed zitten voor de fantastische folklore die Prinsjesdag heet. Ik verwachtte en hoopte op een Troonrede met een opening over de stand van de staat en duiding dat het kabinet ook had begrepen dat er een internationale vluchtelingencrisis is. Helaas. De vluchtelingen zaten in de tweede helft. Net als het klimaat en duurzaamheid. Het was een grijs verhaal dat onze vorst mocht debiteren.

Een grijs verhaal van een grijs kabinet dat puffend en kreunend nog de tweede helft van het eigen bestaan moet spelen. Dat valt voor den drommel niet mee, zeker als je het nergens over eens bent. Over vluchtelingen, bijvoorbeeld. De oplossingen komen niet uit Den Haag, maar dienen zich overal in het land aan. Omdat het moet, en omdat het kan. Het laat zien hoe de Haagse macht zichzelf erodeert.

Helaas spelen we nu ook gelijk het spelletje ‘fout na de oorlog’. Op de Amsterdamse Stadsschouwburg – bakermat van goede smaak en dito opvattingen – hing plots een spandoek met de vraag wat overbuurman Apple nu eigenlijk voor de vluchteling doet. Het bleek te gaan om het ‘innemen van een maatschappelijke positie.’ Want Apple verdient veel geld en betaalt weinig belasting.’ Begrijpt u wel? De jaren ’70 zijn weer helemaal terug. Met grove penseelstreken schetsen hoe de wereld in elkaar steekt en wie deugt en wie niet.

Het was ook al onze nationale hobby over de Tweede Wereldoorlog. Wie was goed en wie was goed fout. Dat strekt zich nu uit tot Zwarte Piet, de schilderingen op de Gouden Koets en nu ook over de remake in de Jordaan van een muurschildering uit 1920 met werving van soldaten voor Nederlands-Indië. De Palmgracht pikt het niet. Die wordt nu geconfronteerd met ‘een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.’

Ons verleden moet op de schop. Onze toekomst ziet er plots anders uit. Een grijs gebied. Ons hele leven is Apple en vanuit de Stadsschouwburg roepen we naar de overkant, naar de moeder aller apparaten, en tweeten schande en roepen feitelijk foei tegen onszelf. Veel beter kan de verwarring niet worden geduid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *