Guido Gazelle

GuidoGazelleEen heertje. Een mannetje ook. Rechtlijnig, tikje stuurs en nors, vleugje ijdel, niet overdreven open en aardig. Dat is mijn beeld van Guido van Woerkom, nu nog hoofd van de Wielrijders Bond en straks waarschijnlijk niet de nieuwe Nationale Ombudsman.

Onze paden kruisten zo’n twintig jaar terug. We zaten beiden in de Nederlandse tak van de BBDO-Groep, een internationale reclameketen. Als lid van het Groepsbestuur moest hij een oogje (of twee) houden op ons wat kleine en groepsvreemde bureau. Dat ging niet al te gezellig. En hij moest carrière maken, en wij wilden juist uit de groep terug naar zelfstandig.

Na een ongetwijfeld zorgvuldig achterkamerproces moest Van Woerkom de nieuwe Nationale Ombudsman worden. Tot er een uitspraak werd opgediept over Marokkaanse taxichauffeurs die hem nu enkele jaren later de das om lijkt te doen. Vergeten naar te vragen in de sollicitatiegesprekken?

Het is pijnlijk. Voor Van Woerkom. Het was ook een pijnlijke uitspraak. Maar het is toch ook pijnlijk voor het mooie instituut van Nationale ombudsman dat juist de politiek moet bewaakhonden en geen speelbal moet zijn van politiek heen-en-weer-gelaveer.

Van Woerkom gaat het niet worden. Misschien moet hij dan maar als eerste een klacht indienen bij zijn ‘opvolger’ straks. Onze Guido Gazelle zal zich geslactofferd voelen door de volksvertegenwoordiging. Benieuwd wie volgt. En of dan wel de goede vragen worden gesteld. Pijnlijke Haagse dagen. Gelukkig kan de Tweede Kamer nu de corporatiecowboys gaan enquêteren. Op zoek naar miljarden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *