Klappen voor Hilhorst

Hilhorst.tramPieter Hilhorst zit in de hoek waar de klappen vallen. Zijn PvdA lijkt af te stevenen op  een dramatische verkiezingsnederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Virtueel wordt er al gezaagd aan de stoelpoten van de in de hoofdstad almachtige sociaaldemocraten die hun abonnement op het stadsbestuur kwijt dreigen te raken.

Hilhorst, opvolger van voormalig wonderkind en nu vice-premier Lodewijk Asscher, is niet op het fijnste moment ingestapt om partijleider te Amsterdam te worden. En hij ligt onder vuur. Onder zijn verantwoordelijkheid werden er komma’s verschoven en ging het honderdvoudige aan bijdragen in de woonkosten richting Amsterdamse minima. Het miljoenendrama kwam hem op hoon en oorwassing en een – verworpen – motie van wantrouwen in de Gemeenteraad te staan.

De heftige kritiek op Hilhorst kan niet anders dan deels politiek ingestoken zijn. Er wordt bloed geroken, en de aanval op Hilhorst mag met twee gestrekte benen vooruit. Het doel heiligt de overtreding. Maar als de nood hoog is, kan de redding nabij zijn. En zo geschiedde zaterdag in tramlijn 7 in de Kinkerstraat.

Hilhorst twitterde dat hij twee vrouwen had beschermd die racistisch werden bejegend. De wethouder zou een klap voor zijn kop hebben gekregen en de onverlaat met hulp van anderen de tram hebben uitgezet. Hilhorst de held. Mooi. En natuurlijk dook er later een filmpje op. We filmen alles. Als er iemand in het water valt, springt er één en filmen er tien. In het telefoonfilmpje viel die klap op de kop wel mee, en is het wat moeilijk te volgen hoe het precies allemaal zat en ging.

Vervolgens ging, ook zoals dat nu gaat, alles en iedereen er mee vandoor en op los. Hilhorst zou het in scène hebben gezet. Hij had helemaal geen klap gehad, het was eerder een tikkie. Die man was misschien dronken, verward, of arm door de crisis. En waarom moeten de Hilhorsten het altijd maar voor ‘anderen’ opnemen, verraders van het eigen volk. Wie dacht die Hilhorst wel dat hij was?

Zo gaat dat. Zo doen we dat. Als hongerige hyena’s pissen we de internetfora vol viezigheid en verdachtmakerij. Waar rook is, is vuur, waar vuur is, is een pyromaan. En politici? Die deugen so-wie-so niet. Die Hilhorst ook niet. Arrogante krullenbol met z’n rode sjaal. Opzouten. Volgende.

Volgende? Je moet er maar zin in hebben, bestuurder van de stad. Strontkar en riek staan voor u klaar. Wat u ook doet, wat u ook vindt. We roepen respect, maar we hebben het slechts over de opgeblazen eigenwaarde. Vroeger was niet alles beter. Integendeel. Maar toen was er nog wel iets van bedenktijd. En iets minder ruimte om elke drol maar voort te stuwen richting het grote niets. Klappen voor Hilhorst. Hoe dubbel wilt u de blogtitel hebben?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *