Loon van de angst

Er was nogal wat ophef over de documentaire ‘Emile Roemer – tussen pieken en peilen’ waarin Coen Verbraak Emile Roemer volgt tijdens de voor hem funest verlopen verkiezingscampagne in de nazomer. Van virtueel 37 zetels landde Roemer met zijn SP op 15, precies het aantal dat hij al had.

De documentaire van Verbraak wordt aangekondigd als een ‘uniek kijkje in de keuken van de SP-campagne.’ Dat is zwaar overdreven. Over de campagne en het hoe en wat van de keuzes die worden gemaakt, komt nauwelijks iets over. Verbraak mocht overal bij zijn, dus heeft hij niets boeiends kunnen filmen, of was er nog een secundair traject achter de camera om? .

Roemer voelde zich in de campagne onheus bejegend, dom aangevallen, en hij vond dat zijn oprechtheid werd afgestraft. Maar ergens in het begin klinkt terloops het dodelijke zinnetje ‘geen fouten maken.’ En dat lijkt me de grootste fout die Roemer met zijn team maakte. In plaats van de aanval koos Roemer voor aanpassen, hij wilde zo graag overkomen als potentieel premier dat hij daarmee zichzelf verloor. En daar werd hij braaf bij ‘geholpen’ door dezelfde media die hem eerst virtueel de hemel in hadden geprezen.

Wat Verbraak vooral laat zien is een ongelooflijk saaie man. Het shot thuis met vrouwlief op de bank na gesloopt te zijn bij DWDD was alleszeggend. Hij nam een slok van zijn biertje, en zei het alleszeggende ’tsja.’ Daar zat niet de nieuwe premier. Daar zat iemand die veel overkwam, maar die vergat terug te vechten. Nooit gingen de handschoenen uit en werd er teruggemept. Iedereen keek ernaar, knikte vriendelijk, en zag Roemer verder wegzakken in het moeras der negatieve peilingen.

Op de verkiezingsavond zien we Roemer en Jan Marijnissen in Scheveningen samen wachten op de voorlopige uitslag. Roemer houdt het dan nog op 20 zetels, Marijnissen op 23. De 15 die het om 21.00 uur (b)lijken te zijn, is een moker in het gezicht van Roemer. Maar hij reageert niet. Slaat het meubilair niet stuk. Wurgt zijn campagneteam niet. Hij is verdoofd.

Roemer zit vol ongeloof te kijken naar een TV, wachtend op correctie van het onheilbeeld. He never knew what hit him. Vlak daarna geeft hij – als verliezer – zijn beste speech uit de hele campagne. Toen was de fout al gemaakt, en mochten de handschoenen af. Geen fouten maken. Niet aanvallen, maar pareren. Het loon van de angst. Jammer dat Verbraak er niet bij was toen de strategische keuze werd gemaakt bij de SP.

2 gedachten over “Loon van de angst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.