Maatenaaier

SteurLakken, liegen, draaien, zwartmaken, achterhouden, karaktermoorden. Het zijn vast niet de eigenschappen die je verwacht bij een minister van Justitie. Toch is dit het repertoire waar weegschaalhoeder Ard van der Steur zich in politiek Den Haag van bedient. De Tweede Kamer had voor de derde keer in 10 maanden de kans om Van der Steur weg te sturen, maar liet hem zitten, als het overbekende aangeschoten wild.

Het is pijnlijk te moeten constateren dat een minister van Justitie meent zich alles te kunnen permitteren om zichzelf staande te houden. Nu was er een assertieve en met potlood gewapende hoogleraar Maat die de minister dwong de waarheid naar buiten te gooien. Het is beangstigend dat de hoogste justitiële gezagdrager blijkbaar alles doet of nalaat om te overleven. Zo’n man is een Maatenaaier en een politieke schandvlek waar de Kamer pek en veren voor had moeten laten aanrukken.

‘Hij is beter in het zoekmaken van informatie, dan in het delen ervan’, gromde CDA’er Omtzigt. Maar het bleef dus bij grommen. Ondanks de gelakte rapporten die alles weghadden van het verbergwerk van een fout regime. Zo ver zijn we dus gezakt. En Van der Steur? Die blies zijn borstkas nog eens op. Hij had eigenlijk niets fout gedaan. Dus deed hij wat lichte kniebuigingen, mompelde wat sorry’s en begreep niet dat hij goed beschouwd zichzelf buiten functie had geplaatst. Dat gebrek aan inzicht en doorzicht is wel zijn grootste fout. Tot nu toe, dan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.