Mittagessen

Na oorlog zal er vrede zijn. De Amerikaanse Burgeroorlog kwam na vier bloedige jaren in 1865 tot een eind. De campagne tussen Obama en Romney voor wie The White House mocht (blijven) bewonen, kwam op 6 november voorspelbaar ten einde. Als de superorkaan Sandy is ook het miljardenspel tussen Democraten en Republikeinen gaan liggen. Maar de vrede is nog ver.

Vandaag was het vredespijpenmiddag in het Witte Huis. Een lunch van winnaar en verliezer, van zittend president en uitdager.Officieel was er geen agenda, maar die laat zich toch makkelijk raden. De economie, de fiscal cliff, en de hervorming van het overheidsapparaat, en dat laatste lijkt het punt waarop Mr President en Mr Romney elkaar het beste kunnen vinden.

De verkiezingscampagne was een harde en negatieve strijd, en alsof iedereen er zelf van was geschrokken, kwamen er al op de verkiezingsavond verzoenende woorden en eerste handreikingen.We’re in this together. Het afzagen van de tegenkanidaat moet nu juist worden omgevormd tot het opbouwen van een nieuwe relatie. Er zal eerst nog wel wat water door de Potomac moeten stromen.

Het is nobel dat Obama Romney vraagt, het is dapper van Romney om te gaan. Hij moet daar toch gezeten hebben met een gevoel van this could’ve been my office. Jammer toch dat we niet zoals bij de debatten konden horen en volgen waar de heren het aan het Mittagessen over hadden, en ook hoe de toon en lichaamshouding waren. Misschien een aardig idee voor een script.

Op social media gaat de campagne van Obama gewoon door. Niet de campagne om van Romney te winnen, maar de harten van de Middle Class met tax cuts die het leven in lastige tijden aangenamer moeten maken en ook moeten zorgen voor meer aankopen. Dus zit Obama aan aan keukentafels, als the guy next door die even komt informeren hoe het gaat en of hij misschien kan helpen.

Obama is niet een echt grote president geweest, ik denk niet dat Romney er eentje had kunnen worden. Maar een president komt ook maar zover als het Congres hem laat en toelaat. Na alle verkiezingsretoriek moet er nu wat ruimte gevonden voor de duiven, en moeten de havikken op hok. De V.S. lijkt een supermacht in nadagen en op laatste benen, als er niets gebeurt aan de hopeloze verdeeldheid, dan kan Obama of zijn opvolger straks het licht uitdoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *