Stom en fout

Spekman.SamsomHet was niet de week van Hans Spekman. Eerst was er dat interview in de Volkskrant. Of beter: die twee interviews. Twee omdat het eerste niet goed ging. En het tweede dus weer over het eerste. Dat schoot niet op. En het was heel veel kijk-toch-eens-waar-ik-vandaan-kom, als legitimering dat het wel goed moet zijn wat je nu denkt en doet. Moeilijk.

Echt moeilijk werd het pas toen eerdere PvdA-voorzitter Felix Rottenberg het nodig vond om partijleider Diederik Samsom net onder de knieën af te zagen. Het zelfverklaarde orakel verweet Samsom de ‘bedrijfsleider’ van dit kabinet te zijn dat zo desastreus is voor de PvdA. Met virtueel negen zetels staat de PvdA ergens halverwege het rechterrijtje. Gratis advies van Rottenberg: weg met Samsom.

Dat was niet chique. Een tackle met twee benen. Een openbaar functioneringsgesprek. Een welgemikte messteek van een coryfee die weer even moet laat weten dat hij er nog is en die ‘zijn’ PvdA maar weer eens voor de laatste maal waarschuwt. Pikant is dat Rottenberg de samensteller is van de nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Spekman had een ‘goed’ gesprek met Rottenberg die toch ook wel inzag dat het ‘stom en fout’ was. Ja, ja. Damage done.

Het is geen prettig beeld zo’n partij in degradatienood. Dan is er onrust. Spelen op de man. Voorsorteren op wat komen gaat. De crisis overal op de voorpagina. Terwijl we zo goed weten dat de kiezer niks heeft met een vechtpartij. Spekman liet de kans lopen om Rottenberg met een sierlijke zwaai en een rode kaart het raam uit te kieperen en zo rust en orde te herstellen. Dat hij dat niet deed en durfde, moge misschien wel stom en fout worden genoemd. Wordt vervolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *