The Man Who Saved the World

TheManIk ben een kind van de Koude Oorlog. Over mijn jonge jaren hing de dreiging van dood en destructie. In 1962 was de wereld met de Cuba-crisis dichtbij een nucleaire oorlog. Wat vrijwel niemand wist was dat Stanislav Petrov op 26 september 1983 de wereld en de mensheid redde door niets te doen.

Petrov, luitenant-kolonel van de Sovjet-Russische luchtmacht, krijgt die vroege herfstdag in het heetst van de Koude Oorlog inkomende Amerikaanse nucleaire raketten op zijn computerscherm. Petrov wantrouwt zijn computers en doet niets. Op het moment dat radar de raketten moet kunnen zien, blijkt de lucht leeg en heeft Petrov de wereld gered.

Petrov is de antiheld, een aan de drank geraakte weduwnaar die niet in het heden maar ook niet in zijn trieste verleden kan leven. Proberen te praten over zijn jeugd en zijn moeder leidt tot woede-uitbarstingen. De documentaire The Man Who Saved the World van Peter Anthony schetst een indrukwekkend portret van de verborgen tragische held die erkenning krijgt in voormalige vijand de VS. Petrov mag naar de VS en de VN en ontmoet zijn filmhelden Robert de Niro en Kevin Costner.

Bijna manisch stuitert Petrov heen en weer van tierende tiran tot een kind in de Amerikaanse snoepwinkel. De beste manier om van je vijanden te winnen is door ze vrienden te maken, is zijn motto. Uiteindelijk verzoent de wereldredder zich met zijn oude moeder en dan vlieden de tranen tot achter de Oeral. Petrov hield het lot van de wereld een paar minuten in zijn handen en door niets te doen redde hij de wereld. Daar mag – alsnog – op gedronken worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.