This Land Is Your Land

ThislandisyourlandDeze week overleed op 94-jarige leeftijd Pete Seeger. Zanger en song smith Seeger was het voorbeeld voor Bob Dylan. Hij was de stem van het niet-gehoorde Amerika. Het geweten van de natie. Niet voor niets zong hij samen met Bruce Springsteen – het recentere geweten –  de Seeger-klassieker This Land Is Your Land voor Barack Obama die hem deze week liefderijk Pete noemde.

Pete Seeger was een folky, een troubadour, een zanger die het arme Amerika letterlijk en figuurlijk een stem gaf. Dat werd hem niet altijd en door velen niet in dank afgenomen. Zijn strijd voor een eerlijker en socialer Amerika bracht hem in de jaren ’50 voor de tribunalen van de communistenjagers van McCarthy. Zo is de V.S. altijd omgegaan met zijn criticasters.

Seeger is nooit gebogen en nooit gebroken. Hij was met recht de stem des volks. Iedereen kent zijn This Land is Your Land, If I Had A Hammer, en’Turn! Turn! Turn!, een megahit voor The Byrds in de jaren ’60. Maar in al de decennia dat Seeger actief was, was er wel vooruitgang, maar het aantal armen in de V.S. is schrikbarend en de kloof tussen de percentueel weinige rijken die vrijwel alles bezitten en de onderklasse die vrijwel niets bezit is gigantisch en blijft maar groeien.

Obama in zijn nadagen poogt de verarmde middenklasse te helpen en het schamele minimumuurloon op te trekken van $ 7,25 naar $ 10,10. Het is goed bedoeld, vast en zeker, maar het zijn druppels op gloeiende platen. Amerika kraakt en piept, de infrastructuur is een ramp, de politieke arena een bloedbad, en de armoede een schandvlek. Aan Pete Seeger lag het niet. Hij gaf zijn stem en ziel en zaligheid voor een beter Amerika. Iedereen kende zijn songs, maar te weinig mensen hebben echt naar hem geluisterd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.