Volkspartij Voor Demagogie

Opmaak 1Er komen verkiezingen aan, het kan u niet zijn ontgaan. Het grote gevecht speelt op rechts, waar PVV en VVD lijken te gaan strijden wie de grootste partij wordt. Om de PVV zo veel mogelijk wind uit de zeilen te nemen, koerst de VVD op een soort PVV-Light. De VVD vindt eigenlijk hetzelfde als de PVV, maar verpakt het net ietsje netter. Maar vergis u niet: de paginagrote advertentie de VVD deze week overal plaatste, geurt net zo rot als de mantra’s van Grote Geert.

We moeten ‘normaal doen’, vindt de VVD. Wat dat is of moge zijn, blijft onduidelijk. Iets met handen schudden en korte rokjes. Maar wie niet normaal doet, die moet maar weggaan. Doe normaal of ga weg, heet dat nu bij de VVD. Netjes geformuleerd, ik hoor geen pleurt op, maar het is helder over wie de VVD het heeft: over ze, die anderen, die niet-normalen, zij die gewone mensen uitmaken voor racisten. Zo zet de VVD dus keurig en beschaafd een flink deel van de samenleving op verdacht.

Volgens de VVD is Nederland een ‘gaaf’ land. Rutte zou nergens anders willen wonen. Maar wie dat gave en normale niet met hem deelt, die dondert maar op. Terug naar Marokko, lees ik dan. Of naar Turkijke. Maar waar laten we dan al die lelieblanke verkeershufters, hulpdienstenmeppers of piemelinduwers? Daar hoor ik Rutte niet over. Want alle Nederlanders dat zijn toch vooral die blanke ‘originals’, die brave burgers die zo’n last hebben van die anderen. De idee: als je de VVD hebt, waar heb je dan de PVV nog voor nodig?

Het kan geen toeval zijn dat we slechts een halve Rutte zien in de advertentie. De andere helft doet zich keurig voor als staatsman, de Saabrijdende redelijkheid, premier van alle Nederlanders. Maar de helft die we wel zien is de politieke opportunist, de olie-op-het-vuur-gooider die mensen weg zet en het liefst op ziet pleuren. Normaal. Doen. heet dat bij de Volkspartij Voor Demagogie. Er komen verkiezingen aan. Daarna ziet u de echte Rutte pas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.