Voorwaarts. Maar waarheen?

SpekmanIk was maandag jarig. En ik kreeg een felicitatie van Hans Spekman, mijn voorzitter. Want ja, ik behoor tot die nu nog 2,1% van het electoraat dat lid is van een politieke partij. Dat is een zorgwekkend percentage, maar een ander verhaal. Laten we even bij verjaardagen blijven. Want na mij kwam de PvdA. 70 jaar oud of jong, het is maar wie je het vraagt. Maar dat het de PvdA niet goed gaat, daar lijkt iedereen het wel over eens.

Het is een rare partij, die PvdA. Heel goed in het onder de tram gooien van politiek leiders. Niet echt een club van fijnzinnigheid en goede manieren. Bot en horkerig. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. En iedereen het doet. En dan is er het eeuwige probleem van wel willen regeren, maar niet accepteren dat dan niet heel je programma wordt uitgevoerd. Bij de VVD doen ze dat slimmer. Daar zijn ze blij met elke kilometer asfalt erbij waar je weer 130 mag. Bij socialisten is het glas altijd half leeg. Jammer.

Voorwaarts met de PvdA, maar waarheen is dan de vraag. De peilingen die maar peilingen zijn, zijn catastrofaal. Zelfs al valt het straks mee, dan valt het toch enorm tegen en wordt de PvdA partij 5 of 6 in het land. Dan doen we niet meer mee. Met als voordeel dat we dan niet zo klagen over wat we niet bereiken in een coalitie. Dan bereiken we gewoon helemaal niks.

En dan is er nog Wilders. Die werkt als een lap op een rode stier. Spekman kon het weer niet laten en hapte toe. Het gaf Wilders de ruimte om als neef van Pim Fortuyn lekker slachtoffer te gaan spelen. Over links en een kogel. En hoe het land in verzet gaat komen tegen de bestuurlijke elite met Hans Spekman als truidrager. Het lijkt alsof iedereen tegen de PvdA is. Het lijkt alsof alles wat de PvdA doet of bedenkt averechts werkt. Zonder dat ik iemand onder de tram wil gooien, is dat toch iets dat de partijtop zich mag aanrekenen. Waarheen, waarvoor en voor wie, dat is nu de grote vraag.

1 gedachte op “Voorwaarts. Maar waarheen?

  1. Heb 2 jaar geleden mijn lidmaatschap opgezegd. PVDA Is een neo liberaal schoothondje van de VVD geworden. Was het overigens wel van harte eens met Spekman zijn opmerkingen over Wilders. Vindt het ook goed dat hij het wel uitspreekt. Onder politici en pers Is al zo weinig tegenspraak tegen Wilders. Het lijkt wel dat iedereen bang Is iets te zeggen over Wilders uit angst voor de reactie van zijn tekstschrijver Bosma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *