Kees is klaar

randstadHet begon met een paginagrote advertentie in Het Parool van het Luzac, de school waar kinderen die niet willen leren of deugen toch aan een diploma kunnen komen. Luzac gebruikt als pay-off Maak kennis met je kunnen, typisch zo’n woordspelzinnetje dat erg slim lijkt maar alleen maar een construct is zonder echte inhoud of waarde. Maar ik heb ze wel eens gekker gezien.

Want van Maak kennis met je kunnen schoot mijn brein naar randstad en het Worden wie je bent. Het blijft een raadselachtig zinnetje. Een soort enigma. Onoplosbaar in zijn bedrieglijke eenvoud. Apekool van het zuiverste water. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan lijken? En natuurlijk zit het spotje vol clichés dat van waar je vandaan komt natuurlijk (?) minder belangrijk is dan waar je heen gaat. Dat er geen rechte weg is. En dat je je eigen pad moet kiezen. De tenen krullen. Worden wie je bent. Dat valt voor den drommel nog niet mee.

Het doet me zo denken aan al die tegeltjeszinnen als Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. Het lijken waarheden als koeien, maar het is van zo een oneindig suffige en lege tutheid. Open deuren, en daardoor kan alles zo heerlijk wegwaaien. Op zee is dat ook fijn. Daar opereert Boskalis. En Boskalis sponsort de aanpak van de plastic soep in de oceanen. Mooi. De pay-off Creating new horizons doet het dan net weer effe minder bij me.

Het kan ook anders, zo leert een rondje door Het Parool van gisteren. Naast Luzac en Boskalis was er ook het heerlijk allitererende Toe aan Tui en het pareltje Kees is klaar (voor de zomer) van Kees Smit Tuinmeubelen te Amersfoort en Almelo. Kees is klaar. En klaar is Kees. Iedereen snapt de grap, het gaat nergens over, maar pretendeert dat ook niet. En dat kan niet iedereen zeggen.

Wat is er trouwens gebeurd met dat mooie riedeltje van randstad, dat randstad uitzendburoohooh dat je zelfs slechts als pianodeuntje direct herkende en mee blerde ? Niet meer van deze tijd, natuurlijk. Of randstad is nu echt geworden wat het is. Of zoiets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *