Spuiten en slikken

MARIA-SHARAPOVA-TENNIS-750x347Doping. Het is bijna net zo oud als de sport. Maar deze fysieke matchfixing lijkt op steeds grote schaal voor te komen. Het spuiten en slikken en valsspelen is alom en nu een ware epidemie in Rusland. De supersprinter op de schaats Pavel Kulizhnikov snelde recent als eerste schaatser onder de 34 seconden op de 500 meter, maar dat deed dat niet op bruin brood en pasta, maar op meldonium, een Russisch goedje tegen hartfalen.

En toen was er ook opeens Maria Sharapova. Ook zij had aan de meldonium gezeten ofschoon het met haar hart allemaal prima in orde is. Meldonium wordt geslikt omdat het prestatieverhogend werkt, maar het is ook makkelijk terug te vinden in het lijf. En dus gesnapt en waarschijnlijk einde tenniscarrière voor Sharapova.

Volgens mij was Sharapova meer gediend geweest met pillen die haar wat stabieler deden tennissen. Ze kon fantastisch spelen, maar ook in de diepste donkerten verdwalen en geen bal over het net krijgen. Toch zal ik haar missen, of beter: die hele bijzondere combinatie van woest gegil en benen die tot aan de baseline van de tegenstandster leken te reiken.

Lang dachten we dat doping een optelsom van incidenten was, maar het gezwel is groot en alom. We zitten dus de hele tijd naar valse vertoningen te kijken. Winnen is belangrijker dan meedoen. En om te winnen is alles toegestaan tot je wordt betrapt. Dat maakt cynisch. Bij elke nieuwe topper die zich aandient op schaats, ski, gravel, gras of in de boksring is nu niet meer de eerste gedachte ‘goh, wat is die goed’, maar ‘goh, wat zal die gebruiken.’ En zo zie ik alleen maar verliezers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *