Liefde voor taal

aap-noot-mies

Nog niet zo lang geleden leek de Nederlandse taal een bedreigde diersoort in de jungle van de ruim 7.000 talen die op onze aarde (nog) worden gesproken. Het Nederlands zou verdwijnen, vooral onder de eigen inhaalzucht van vreemde woorden, voornamelijk uit het Engels.

Maar niets is minder waar gebleken. Het Nederlands is springlevend, groter dan ooit, en wordt gekoesterd door de wereldwijd 24.000.000 zielen die het spreken. Zij houden van hun taal, maar ze denken niet dat anderen Nederlands een mooie en zwierige taal vinden. Toch wordt er in steeds meer landen en op steeds meer plaatsen Nederlands gedoceerd en geleerd.

Het Nederlands is dus niet door vreemde machten onder de voet gelopen. Dat is fijn. Zeker ook voor mij. Ik kan me meer dan gemiddeld redden in het Engels, maar als tekstschrijver verdien ik toch mijn brood en beleg in het vormen, kneden, boetseren en ook schrappen in het Nederlands. De Nederlandse taal en ik zijn onlosmakelijk verbonden. Ik kan dus alleen maar ingetogen juichen bij het mooie rapport van de Nederlandse Taalunie over ons levend Nederlands.

Oh ja, en het mooiste Nederlandse woord volgens de Nederlandstaligen is liefde. Mooi natuurlijk, maar haalt het toch niet bij het Vlaamse toverwoord goesting. Maar ja, zo is er altijd wat. En dat is wel een erg Nederlands zinnetje…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *