Mayo Tom

TomIn een grijs verleden troffen we elkaar op het voetbalveld. Ik keepte bij DCG, en Tom Egbers speelde als hangende linksbuiten in het zoveelste team van AFC. Ik vond hem verre van sympathiek. Te hard doorhalen en dan met zo’n BN’er-grijns een onbedoelde sorry er uit gooien. Bij Studio Sport vond ik hem ook maar niks. Een beetje het rare neefje van Mart Smeets. Meer looks dan longinhoud.

Maar dat was toen. Nu is Tom Egbers een serieuze sportjournalist en als bijna-jaargenoten kijken we met wat meer rust en reinheid en inzicht naar onszelf en naar onze omgeving. Zo zag ik Tom dit weekend in een aflevering van Verborgen Verleden op zoek gaan naar zijn Britse en oorspronkelijke Ierse roots van moederskant. Dat was best mooi. Niet vanwege grote gebaren en misplaatste tragiek, maar juist om het kleine, het nietige en het dankbare voor het vinden van de bron van de familie Duffy in Mayo County in West-Ierland.

Dat waren andere tijden, weer heel andere andere tijden dan Tom nu verzorgt op tv en waarin vanavond de recent overleden schaatster Atje Keulen-Deelstra de hoodrol had. De schaatsende huismoeder uit het Friese Jirnsum werd vier maal op rij wereldkampioene op een leeftijd dat je eigenlijk al was afgedankt, zeker als moeder van drie kinderen. De schaatsende boerin-moeder werd – misschien wel lieflijker bedoeld dan het lijkt – door velen Atje Kutje-Streeldaar genoemd. Inderdaad, andere tijden. En in deze tijden ben ik Tom Egbers best goed gaan vinden. Ground control to Mayo Tom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *