Vliegend verrassingsvlees

AirKoryoIk heb het niet zo op vliegen. Ik zit zelden zeer relaxed in een vliegtuig. Ik vind weinig troost in de veiligheidsscijfers van de luchtvaart. Maar ik kan – oh, Freud – bijzonder genieten van programma’s als Air Crash Investigation, en zoals het een goede neuroot betaamt ken ik alle vliegtuigtypen en de liveries van de luchtvaartmaatschappijen.

Met Air Koryo heb ik nog nooit het genoegen gehad. Het is de luchtvaarmaatschappij van de Noord-Koreanen. Zij vliegen met oude Russische doodskisten en verdienen mede daarom de titel van ‘slechtste airline ter wereld.’ De vliegervaring schijnt heel bijzonder te zijn. De hamburger met ‘verrassingsvlees‘ wordt veel genoemd doch zelden geroemd in de gebruikerservaringen.

Maar als je Air Koryo overleeft, kun je altijd nog crashen in China. Veel incidenten in de lucht met al dan niet benevelde passagiers die deuren willen openen die beter gesloten kunnen blijven. En nu ook vechtend cockpitpersoneel. Twee piloten van China United Airlines zijn zes maanden geschorst omdat ze elkaar in de lucht te lijf gingen.

Air Koryo zou ik ernstig afraden, maar je moet er wel mee vliegen als je in Noord-Korea wilt geraken. Overigens scoort Ryanair maar één ster meer dan Air Koryo. De Ierse prijsvechter, die je ongetwijfeld binnenkort ook voor de aanwezigheid van zuurstof en kotszakken laat betalen, wordt binnenkort vaste gast om Schiphol. Ik zou zeggen: please remain drunk while seated.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *