Adje Interim

LeoLeo Beenhakker. Don Leo. Adje Interim. Voetbaltrainer in ruste. Rotterdammer in hart en nieren. En met voorsprong de meest kleurrijke, kwetsbare en zelfingenomen coach van de afgelopen decennia. Beenhakker coachte alles en iedereen. Werd kampioen met Ajax, met Feyenoord (1999, nog steeds hun meest recente titel), Real Madrid, en hij was bondscoach van Oranje, maar ook van Polen en Trinidad en Tobago.

Leo Beenhakker is de bekende grote tetter met het kleine gouden hartje. Hart op de tong, ziel op tafel, en altijd net iets interessanter doen dan nodig. Een patsertje, een proleetje, maar wel eentje van het aangename en ’te hebben’ soort, een grijze, door de wol geverfde Pietje Bell met de lach aan zijn reet. Don Leo. Want zo heet het boek over zijn leven dat hij gisteren in DWDD aan de man mocht brengen.

Er kan vrijwel niemand zo’n mooie stilte laten vallen als Leo Beenhakker. Het hoofd gaat dan wat achterover, de blik omhoog, het lichaam zie je werken, en dan komt er een lange ‘jaaaah…’ uit of iets anders diepzinnigs, maar op een manier dat je toch denkt: ‘verdomd, daar zit wat in.’ Maar liefst een kwartier had het toch ADHD-achtige DWDD gisteren gereserveerd voor Don Leo en die tijd nam hij, want tijd heeft hij nu zat.

Hij mist het voetbal best wel, ‘werken met die gassies’, maar hij is realistisch, zijn tijd is geweest. Nu pakt hij een boek, of ijsbeert de mooiste patronen in zijn woonkamer. Het pikkie uit Charlois die zijn vader zo vroeg verloor en hem nog altijd mist. Dat pikkie bleek een gouden pik te zijn met een carrière waar menig voetbaltrainer slechts van mag dromen. Mocht Feyenoord kampioen worden, dan neem ik aan dat Don Leo er ook bij mag zijn op het bordes op de Coolsingel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.