Eénmaal zullen wij de kampioen zijn

AchterbergHet was een mooie dag die 30e april 1969. In De Meer trof Ajax FC Twente dat zo lang in de kampioensrace was. En bijna won FC Twente ook bij Ajax. Eddy ‘De Keu’ Achterberg kreeg in de 63e minuut vrije doortocht, omspeelde Ajax-doelman Gert Bals en miste voor een gapend leeg doel. Ajax won die middag met 2-0. FC Twente werd geen kampioen. Maar de club had wel aan het grote succes mogen ruiken. De selectie nam vol vertrouwen het vrolijke lied ‘Eénmaal zullen wij de kampioen zijn’ op, en zo geschiedde.

De Tukkers moesten 41 jaar wachten voordat de profetie uit hun lied werkelijkheid werd. Op 2 mei 2010 werd FC Twente eindelijk landskampioen. Maar de vreugde was van korte duur. Door verblindde opportunistische Munstermannetjes had FC Twente zich financieel vertild en uitgeleverd en nu 6 jaar later kijkt Enschede in het gapende gat dat de Jupiler League heet. 

Hoogmoed komt voor de val. Wanbeleid heeft een prijs. En een hoge. De Munstermannetjes zijn al lang weg, hun ego nog vol gloed over wat ze toch maar voor de mensen hebben neergezet. Het verhaal van de ratten en een zinkend schip. En de selectie uit 1969 had helemaal gelijk met hun lied ‘Eénmaal kampioen.’ Een tweede kampioenschap zit er niet in. Na de Vuurwerkramp moet dit wel het grootste drama van Enschede zijn.

Op de foto probeert Eddy Achterberg te verdwijnen onder de zoden van De Meer. Ajax-goalie Gert Bals kijkt alsof hij altijd al wist dat Achterberg zou missen. Let op de pet en de rare kniestukken. Andere tijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *