The Banks of England

BanksGisteren was mijn held, voorbeeld en de beste keeper van Nederland Jan van Beveren de semitragische hoofdpersoon in Andere Tijden Sport. Het ging om de ruzie tussen hem en Cruijff die hij verloor maar die ook Nederland verloor: bij de WK’s van 1974 en 1978 stond er een stijve Jan Jongbloed met ouderwetse kniestukken in de goal in plaats van Van Beveren.

Vandaag in de marges van de sportpagina’s van Het Parool een aardig stukje van Dick Sintenie over het bijzondere soort voetballers dat keepers heet. Keepers zijn buitenbeentjes. Rare loners. Ik kan het weten. De Brazilianen zijn snoeihard over keepers. Waar de keeper staat, groeit geen gras, luidt een gezegde. Tot niet zo lang geleden zetten de goddelijke kanaries gewoon de slechtste voetballer op goal. Daarom moesten de Brazilianen altijd zoveel scoren.

Zo’n eeuw geleden had je vooral in Engeland hele dikke keepers, een goalie als vette sta-in-de-weg. Nu zijn keepers ware atleten, schatplichtig aan Jan van Beveren en de grote Rus Lev Yashin, the man in black, liefkozend en afschrikwekkend de zwarte panter, de zwarte spin en de zwarte octopus genoemd. Hij zou in zijn lange loopbaan 150 penalty’s hebben gestopt, maar dat is denk ik wat al te stevig aangezet door de Russische propaganda.

En dan was er nog Gordon Banks (foto) en – volgens Sintenie – de moeder aller saves. De goalie van Engeland haalde op het WK van 1970 een kopbal van Pelé uit de rechter benedenhoek, en Pelé snapt nog steeds niet hoe Banks die bal keerde. Banks was een grote. Werd wereldkampioen in 1966, kreeg de bijnaam The Banks of England, maar verloor bij een ongeluk in 1972 een oog en moest stoppen. Hij kwam er beter af dan ‘onze’ tweevoudig international Tonny van Leeuwen. Die reed zich in 1971 dood, net nadat hij gehuldigd was als minst gepasseerde doelman in het betaald voetbal. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *