Het weer weer

weerbrilHet weer. Altijd het weer. Weer het weer. We hebben het er altijd over. Geen gesprek zonder het weer. Weer fascineert ons mateloos. We klagen, piepen, zuchten en steunen, maar we kunnen echt niet zonder. En we hopen altijd maar op beter. Tegen beter weten in. Hoewel, dezer dagen moest er plots een Hitteplan in werking. Er kwam tropisch weer van ongekende proporties op ons af.

Mooi niet. Natuurlijk niet. Het was en is wel warm, maar een ongekende nationale ramp wil het maar niet worden. Het is een trend. Dreigen. Met Code Geel of Rood. Met een Hitteplan. Uitdrogende ouderen. Huidkanker. Die weermannen en -vrouwen jagen ons op in jacht op nieuwe hitterecords en tegelijk worden ze onze guru’s, de brengers van het goede nieuws of de volgende meteorologische ramp.

Het weer weer. Het gaat er altijd over. Waarschijnlijk omdat we er niets aan kunnen doen. Het weer is het weer. Het overkomt ons. We staan er bij en kijken er naar. Het weer heeft ons volkje gevormd. We klagen graag, en hebben genoeg om te klagen. Zo lekker is het weer hier niet. Veel tegenwind en fikse buien. Vandaar dat we ook zo gek worden van zo’n aangekondigde hittegolf. Nederland in rep en roer.

Maar hoe dan ook. Volgens mij hebben de Grieken veel meer behoefte aan een Hitteplan dan wij. Het klimaat tussen Brussel en Athene komt nu tot een kookpunt. En wie snapt nog hoe zit en verder moet? Verrassend vandaag was het artikel van Yvonne Hofs in de Volkskrant waarin zij aangeeft dat Geert Wilders gelijk heeft over de euro. Politiek nog incorrect, maar het is net als met het weer: het kan zomaar omslaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *